Mercedes elektromos G-osztály a hatótávolságot növelő szilícium akkumulátoros technológiához – Mercedes Benz Blog

1
Mercedes elektromos G-osztály a hatótávolságot növelő szilícium akkumulátoros technológiához – Mercedes Benz Blog

A Mercedes az első nyilvánosan bejelentett autóipari vásárlója az akkumulátort indító Sila Nanotechnologies cégnek, amelyet egy ex Tesla mérnök alapított.

A Mercedes-Benz 2025-től egy új, rendkívül energiasűrű akkumulátort épít be a soron következő elektromos G-osztályába, amely megoldást jelent arra a problémára, hogyan lehet meghajtani a nagy elektromos autókat anélkül, hogy nehéz akkumulátorokkal ne terhelné őket.

A Sila Nanotechnologies startup által gyártott akkumulátor szilícium alapú anódokat használ, és 20-40 százalékkal energiasűrűbb, mint a jelenleg kapható hasonló cellák, mondta a Mercedes.

A szilícium alternatívát jelent a gyakrabban használt grafittal szemben, amelynek 70 százaléka Kínából származik. A Tesla 2020-ban bejelentette, hogy szilíciumot használ fel akkumulátoraiban.

A Mercedes az első nyilvánosan bejelentett autóipari vásárlója a kaliforniai székhelyű Sila Nanotechnologies akkumulátor-indító vállalkozásnak, amely alacsony százmillió dollárt fektet be Washington államban 2024-ben megnyíló új üzemébe.

A Mercedes kisebbségi részesedéssel rendelkezik a tőzsdén nem jegyzett Silában, amely a BMW-vel is együttműködik.

A Sila, amelyet egy ex-Tesla mérnök alapított, tavaly további 590 millió dollárt gyűjtött be, amivel a becslések szerint 3,3 milliárd dollárra nőtt az értékelése.

Markus Schaefer, a Mercedes technológiai vezérigazgató-helyettese közleményében nyilatkozta: „Ilyen nagy energiasűrűség biztosítása igazi változást jelent, és lehetővé teszi számunkra, hogy teljesen új irányokban gondolkodjunk a jövő elektromos autóinak fejlesztése során.

A G-osztály a Mercedes palettájának legdrágább autói közé tartozik, és egyre fontosabb szerepet játszik a gyártó árrésnövelő stratégiájában, hogy segítse az elektromos járművek technológiára való átállását.

Az akkumulátor feltöltésekor ionok áramlanak a katódról az anódra. Amikor lemerül, az ionok megfordítják az irányt. A hagyományos anód anyaga grafit, de a kutatók a szilíciumot keresték alternatívaként egy olyan akkumulátor kifejlesztésére, amely több energiát képes csomagolni.

Amikor a Mercedes az 1970-es évek végén előállt a G-osztállyal, dobozos kialakítását és terepképességét a katonák és a felfedezők számára képzelték el.

Nagyrészt ebben a résben maradt egészen addig, amíg a SUV-konjunktúra a modellt még jobban be nem dobta a fősodorba, és olyan magas rangú ügyfeleket szerzett, mint Sylvester Stallone, Kim Kardashian és Megan Fox.

A Mercedes nem közölt frissítést az elektromos G-osztály várható hatótávjáról.

hasonló hozzászólások

Leave a Reply