Hogyan tervezi a Mercedes-Benz a Maybach ultraluxus márka „újraindítását” – Mercedes Benz Blog

2
Hogyan tervezi a Mercedes-Benz a Maybach ultraluxus márka „újraindítását” – Mercedes Benz Blog

A Mercedes azt tervezi, hogy újraindítja a Maybach ultraluxus márkát egy korlátlan stilisztikai megközelítéssel, hogy vonzza az ultragazdagokat.

A Maybachnak nagy tervei vannak a maximalista limuzinokkal, amelyeket az elmúlt 113 évben alkalmanként gyártottak, és most már a Mercedes-Maybach S-osztályt és a Mercedes-Maybach GLS-t is magában foglalja.

Van a kéttónusú Mercedes-Maybach S680 szedán, amelyet Virgil Abloh, a Louis Vuitton férfiruházati részlegének néhai vezetője fejlesztett ki, és ez év végén, 150 példányban kerül forgalomba világszerte. Szintén Abloh, Gorden Wagenerrel, a Mercedes csoport vezető tervezőjével együttműködve: a Project Maybach elnevezésű elektromos off-road koncepció.

Eközben a Mercedes-Maybach május 18-án bemutatott „Haute Voiture” koncepciója a Chanel öltönyekre emlékeztető bouclé ajtópaneleket és a jövő évi bevezetési dátumot ígéri. Hamarosan egy elektromos Mercedes-Maybach SUV következik. A Mercedes-Benznek új üzleti terve is van, amely a magasabb kategóriájú, magasabb haszonkulcsú járművekre összpontosít, mint például a Maybach részlegénél, amelynek friss, fiatal vezérigazgatója van, mindössze néhány hónapja.

Ennyi izgalom mellett Maybach, úgy tűnik, készen állhat az újjáéledésre.

„Újraindítás történt” – mondta a Mercedes-Benz vezérigazgatója, Ola Kallenius egy május 18-i monacói interjúban. „Ez a Maybach márka megfiatalítása.”

Újra próbálkozunk

Wilhelm Maybachról, egy termékeny motortervezőről és Gottlieb Daimler egyik legkorábbi munkatársáról nevezték el, és fiával, Karllal 1909-ben alapították. A Maybach akkoriban a sebesség, az erő és a presztízs szinonimájává vált. 1921-re olyan autókat gyártott, mint az öt méter hosszú Maybach 22/70 HP W3 és a pazar Maybach SW 42, amelyek olyan újdonságokat tartalmaztak, mint az elektromosan működtetett ablakok.

A második világháború után, amikor a Maybach gyártotta a legtöbb motort a náci Németország tankjaihoz, a cég folytatta a dízelmotorok gyártását, de a belharcok és a szervezetlenség miatt felrobbant. 1960-ban a Daimler-Benz AG felvásárolta a Maybach Motorenbau GmbH-t a motorok jogainak többsége birtoklására.

1997-ben, több évtizedes nyugalmi időszak után, a Mercedes bemutatta a Maybach-koncepciót a Tokiói Autószalonon, és azt mondta, hogy a következő öt éven belül egy pár Maybach márkájú szedánt fog gyártani. A Maybach 52 és a Maybach 62 2002-ben érkezett, de az autók duzzadtnak és önkomolynak tűntek, és a márka később elismerte, hogy 439 000 dollárt veszített minden eladott autó után.

2011-ben a Daimler bejelentette, hogy eladja a megmaradt modelleket, amivel egyelőre hatékonyan megnyugtatja Maybachot. A jellegzetes kéttónusú szalonok a relevancia miatt hosszú hibernációba kerültek, mivel Jay-Z és Kanye West 2011-ben az „Otis” című daluk videójában feldarabolt egy 2004-es Maybach 57-et.

Aztán jött a legújabb műszak. A Mercedes a 2014-es Los Angeles-i Autószalonon újjáélesztette a Maybach-jelvényt az új Mercedes-Maybach névtáblával, amely lényegében a Mercedes S600 zászlóshajó-limuzin átcímkézett változata. Ezeket a modern Mercedes-Maybach járműveket elsősorban sofőrös utakra tervezték, és olyan sűrűn burkolták be a teremtmény kényelmét, hogy közelebb érzik magukat egy magánrepülőgép üzleti lakosztályához, mint egy autóhoz. A teljesen dönthető ülések, az italhűtők, a behúzható munkaasztalok és a szórakoztató rendszerhez használható DJ-kaliberű fejhallgatók szerencsétlenek.

Azóta az eladások folyamatosan emelkedtek. Tavaly a Mercedes-Maybach 15 730 darabot adott el világszerte, ami 50 százalékos növekedés 2020-hoz képest, és elsősorban Kína növelte a növekedést, ahol autói havonta több mint 900-at adnak el.

„A márka fantasztikusan teljesít” – mondja Daniel Lescow, a Maybach új vezetője egy május 17-i monacói vacsorán. „Annyi lehetőség rejlik benne. Nulla médiapénzt költünk rá.” Bár nem volt hajlandó konkrétan a legújabb Maybach járművek rendelési arányairól beszélni, úgy jellemezte őket, mint „nagy keresletet”.

Fotó: Youtube/Printscreen

Sokk taktika

Maybach azt mondja, olyan terve van, hogy valami olyat varázsoljon, ami még akkor is vonzó lesz a világ pénzes osztályának, ha nem tud egy megbecsült (vagy legalábbis következetes) származásból meríteni. Először is távol tartja az autókat.

„A Maybach célja nem az, hogy akár minden évben új modelleket adjon ki” – mondja Kallenius. „Különlegesnek kell tartanod. Kisebb hangerő, igényes ügyfelek. Időnként néhány mellé szórjuk a Maybach gyártó márkáját [Mercedes] Termékek.”

És akkor az orrba üti. Stilisztikailag persze.

Kiváló példa erre a Mercedes-Maybach Haute Voiture, amely egy haute couture játékról és a francia autó szóról kapta a nevét. A padlóját borító fehér műszőrme szőnyegek olyan hosszúak, és a bozontos Penny Lane maga is helyeselné. A sarkvidéki fehér üléseket szegélyező rózsaszín arany szegecsek és hátul a hozzáillő Champagne-fuvolák a menyasszonyi zuhanyos villásreggeli vizuális jegyeit idézik. Bonyolult varrások az elegáns bőrüléseken és az autóban pompázó Maybach logók figyelemért kiáltanak.

Büszkén nem kér bocsánatot? Ez az egész ötlet.

„Lehet, hogy egyesek azt mondják, hogy ez szörnyű, de luxusmárkaként pontosan ezt kell tennünk – ez egy sokk” – mondja Steffen Köhl, a fejlett külső dizájn igazgatója a Mercedes nizzai, franciaországi dizájnstúdiójában adott interjújában. „A bomlékonyság és az ellentmondás a kreativitás forrása.”

A sokk ugyanúgy a jármű méretéből és árából fakad, mint az összes elérhető extra kozmetikai és személyre szabási lehetőségből. A Mercedes-Maybach S-osztály 185 000 dollárról indul – 74 000 dollárral több, mint egy hagyományos S-osztály. És nagyobb. A Maybach szedánok tengelytávja 18 cm-rel (7,1 hüvelykkel) hosszabb, mint a normál S-osztályé.

„A Maybach a lábnyomon keresztül akarja kifejezni a gazdagságot, a tárgy nagyságát” – mondja Frank Stephenson, marokkói születésű amerikai autótervező, aki a BMW-nek, a Mininek, a Ferrarinak, a Maseratinak, a Fiatnak, a Lanciának, az Alfa Romeónak és a McLarennek dolgozott. – Szinte rajzfilmszerű.

Kétségtelen, hogy az ilyen pizzázás segít abban, hogy az autók vonzóak legyenek a kínai vásárlók számára, akik hajlamosak az extravagáns dizájnért fizetni, és sokkal fiatalabbak és jóval gazdagabbak, mint a Mercedes autók fogyasztói. A Maybach-vásárlók átlagéletkora Kínában a 40-es évek közepe, és a márkán belül jórészt 50 év alatti, ami fiatalabb, mint egy átlagos Mercedes-vásárló.

„A kínai piac egy fiatalabb piac, amely nem szemérmes a gazdagságának bemutatásával, és a Maybach biztosan ezt teszi” – mondja Stephenson.

Ez a hozzáállás terjed, ha megkérdezzük a Mercedes embereit. A meglepetés erejével a Maybach a legjobb esélye arra, hogy megragadja az autóvásárlók figyelmét – a területtől függetlenül – mondják.

„Kína a világ legnagyobb autópiaca. És egyben a világ legnagyobb luxusautó-piaca is. És természetesen ez a legnagyobb Maybach piac a világon” – mondja Kallenius. „De az Egyesült Államok nagyon fontos. Nyugat-Európa fontos. Korea fontos. Japán fontos. A Közel-Kelet természetesen fontos. Vannak más piacok is a világon, amelyek ugyanilyen típusú járművekre vágynak.”

hasonló hozzászólások

Leave a Reply