Hogyan lehet elriasztani az autótolvajokat a költségvetésből

5
Hogyan lehet elriasztani az autótolvajokat a költségvetésből

A Covid-19 világjárvány okozta globális kínálati hiány már csaknem két éve megterheli az újautó-piacot, de nem ez az egyetlen átütő hatás. Az autóalkatrészek hiánya az autólopások számának növekedéséhez vezetett az Egyesült Királyságban – amint arról nemrég beszámoltunk Az autószakértőNagy-Britanniában a járműlopások száma az elmúlt tizenkét hónapban meghaladta a 90 ezret.

Valószínűleg az Ön autója az egyik legértékesebb dolga, ezért milyen lépéseket kell tennie, hogy megvédje a bűnözőktől? Valójában a bűnözők elrettentésének leghatékonyabb módjai meglehetősen költségesek lehetnek, mint például az autó zárt garázsban való tárolása vagy egy drága biztonsági kamera felszerelése a ház oldalára, mivel számtalan fejfájást okoznak a tolvajoknak.

Ennek ellenére az Egyesült Királyságban az autólopások túlnyomó többsége opportunista jellegű – a bűnözők könnyű célpontot keresnek, amelyet gyorsan ellophatnak –, és ha leparkolsz a felhajtón vagy az utcán, rengeteg egyszerű lépés van, és viszonylag olcsó termékeket vásárolhat, amelyek valószínűleg meggyőzik a potenciális bűnözőket, hogy továbbmenjenek.

A legtöbbet lopott autók az Egyesült Királyságban

Forrás: Országos Statisztikai Hivatal (ONS), 2022

Nem meglepő, hogy az Egyesült Királyságban a leggyakrabban ellopott autók a legtöbbet eladott új autók, valamint a legaspiránsabb autók közé tartoznak. Bár minden új autóban van egy bizonyos szintű lopásgátló készlet, mint például az indításgátlók és a reteszelő ajtók, ez még mindig nem elegendő egy elszánt bűnöző megakadályozásához.

Egyszerű lépések az autótolvajok elrettentésére

Kezdjük az alapokkal, és néhány hatékony tanáccsal, amelyeket már most megtehetsz:

Lehetőség szerint biztonságos és jól megvilágított helyen parkoljon
Az, hogy hol választasz parkolni, valóban sokat változtathat. Az autó megvilágított területen való parkolása jó elrettentő lehet, ezért ügyeljen az utcán lévő parkolóhelyekre egy felső utcai lámpával, vagy esetleg bélelje ki a felhajtót néhány kevés karbantartást igénylő napelemes lámpával, hogy növelje az esélyt, hogy a potenciális tolvajok észrevehető.

Fordítsa az autó első kerekeit a járdaszegélybe
Egy másik egyszerű, de hatékony elrettentő eszköz, ha autóját olyan helyen parkol le, ahol a potenciális bűnözők számára nem olyan könnyű a gyors kiruccanás. Ha egy tolvajnak sikerül bejutnia, az Ön által rákényszerített extra manőverezés néhány döntő másodpercet adhat Önnek ahhoz, hogy alaposan megnézze és kihívja a rendőrséget.

Ellenőrizze még egyszer, hogy az autó zárva van-e
Akár kulcstartót, akár kézi kulcsot használ, érdemes megbizonyosodni arról, hogy autója be van zárva az ajtókilincsek megnyomásával minden parkoláskor. Még akkor is, ha autója fényszóróvillanással vagy hallható kattanással jelzi, hogy be van zárva, egyes tolvajok „zavaróeszközöket” használnak, hogy elfogják a távirányító és az autó közötti jelet, így az autó zárva marad és sebezhetővé válik.

Vigye magával az értékeit
A tolvaj nem feltétlenül akarja ellopni az autóját – lehet, hogy csak gyorsan összetöri, amit az első ülésen hagyott. Még néhány laza csere is megadhatja a szükséges motivációt a bűnözőknek, hogy megcélozzák az autót. Ha különösen aggódik a környéken elkövetett autólopások miatt, érdemes eltávolítani a hátsó csomagtartót is, hogy megmutassa, nincs semmi értékes a csomagtartójában.

Tárolja otthon az autó dokumentumait
A kesztyűtartó jó helynek tűnhet autója naplójának vagy szerviznyilvántartásának vezetésére, de ha ezeket a dokumentumokat a járművében tárolja, akkor könnyebben továbbadhatja, ha ellopják. Ezzel személyazonossági csalás áldozatává is válhat, ezért ne hagyjon más személyazonosító okmányt sem az autójában, például bankszámlakivonatokat vagy jogosítványt.

Vigyázzon a gyanús vontatókra
Egyes hivatásos tolvajok úgy járnak el, hogy felakasztják az autót egy vontatóra, és elhajtanak, majd egy privátabb helyen betörnek a járműbe. Tartsa szemmel az utcájában parkoló márka nélküli vontatókocsikat, amelyeket alkalmi ruhás emberek vezetnek. Ha ilyesmit észlel, mielőbb jelentse a helyi rendőrségnek.

Tartsa a kulcsokat egy bádogdobozban
Ha éppen most végzett ki egy doboz kekszet a szekrényből, használhatja az üres dobozt – vagy bármilyen hasonló fémdobozt –, hogy megvédje autóját a bűnözőktől. Egyszerű ötletnek tűnhet, ha elrejti a kulcsait a alattomos tolvajok elől, de valójában ez egy nagyon hasznos módja annak, hogy megvédje autóját a közvetítő támadásoktól. Mi az a közvetítő támadás, kérdezed? Olvass tovább…

Relay támadások és hogyan lehet megelőzni őket

Sok modern „kulcsnélküli” autókulcs szinte folyamatos jelzést ad ki, hogy figyelmeztesse az autót, hogy a közelben van, és lehetővé teszi az ajtó kinyitását és a motor beindítását anélkül, hogy a kulcsot kihúzná a zsebéből. Ez elég kényelmes, de egyben problémát is jelent.

Ezek a kulcs nélküli bejáratú autók ki vannak téve egy speciális lopási taktikának, az úgynevezett közvetítő támadásnak, ahol az egyik tolvaj egy olcsó elektronikus eszközzel elfogja a jelet a közeli autókulcsból (még akkor is, ha az a házban van), és egy másik relével továbbítja azt egy másik tolvajnak. készülék, aki az autója mellett vár. Ez arra készteti a járművet, hogy azt gondolja, hogy a kulcs megvan, és lehetővé teszi a tolvajok számára, hogy feloldják és esetleg elindítsák.

Ezért mindig célszerű a kulcsot – és a tartalékot – a lehető legközpontibb helyen tartani a házon belül, nem pedig ajtók vagy ablakok közelében, hogy a relétolvajok nehezen érjék el a távvezérlő jelét. Vagy a fent javasolt módon leárnyékolhatja a távvezérlő kimenő jelét, amikor otthon van, ha a kulcsot egy fedett bádogdobozba vagy egy speciálisan kialakított faraday tasakba helyezi.

Ki is kapcsolhatja ezt a kulcsnélküli belépési funkciót. Ha nem talál erre vonatkozó utasításokat az autó kézikönyvében, forduljon a helyi márkakereskedéshez, aki tud segíteni.

Egyéb gyakori módszerek, amelyeket az autótolvajok használnak:

Hanoi betörés
Az ilyen betörések leküzdésére irányuló rendőrségi akcióról kapta a nevét, ahol a bûnözõk nyers erõvel bejutnak otthonába, hogy ellopják az autó kulcsait, és gyorsan elmeneküljenek. Valójában ez egy meglehetősen elterjedt taktika az Egyesült Királyságban, és megzavarhatja, ha az autó kulcsait egy észrevétlenül zárt fiókban tartja.

Turbó dekóder lopás
Köztudott, hogy a tolvajok turbódekódolókat vásárolnak, amelyeket hagyományosan a kovácsok használnak a kézi ajtózáras autók megcélzására. Lényegében egy vázkulcs, amely az üres kulcslyuk alakjához igazodik, és kinyitja az ajtót.

Transzponderkulcs klónozás
Ez a fajta lopás akkor fordulhat elő, ha a tolvajoknak sikerül megszerezniük a kulcsait, amikor az a helyi garázsban van javításra vagy az autómosóban. A kulcsot klónozzák, visszaadják az áldozatnak, az autót pedig később, otthon leparkolva ellopják.

Hasznos vásárlások, amelyek növelik autója biztonságát

Mozgásérzékelő

Ahol: A felhajtón vagy a járdán túl az autóval szemben
Átlag ár: 15–30 GBP

Ezek az olcsó mozgást figyelő rendszerek valós időben figyelmeztethetnek minden gyanús tevékenységre az autó körül. Azonban hajlamosak a téves riasztásokra, akár az elhaladó gyalogosok, akár házi kedvencei, akár erős szél miatt.

Faraday tasak

Ahol: Kulcstartó, amely blokkolja az autó kulcsának jelzéseit
Átlag ár: 5–9 GBP

Ha otthon tárolja a kulcsait ezekben a tasakban, nagymértékben csökkenti annak esélyét, hogy autóját ellopják egy relétámadás során, mivel blokkolja a kulcstartó jelét. A tasakban más értékeket is tárolhat, és könnyen hordozható, ha kint van. A Faraday tasakok azonban csak azok számára hasznosak, akik kulcs nélküli beléptető autóval rendelkeznek.

Kormányzár

Ahol: Az autó kormánykerekén át
Átlag ár: 30–50 GBP

Ha parkoláskor kormányzárat szerel fel, a tolvajok minden bizonnyal kétszer is meggondolják, hogy megcélozzák-e az autót. Vizuálisan elrettentik az opportunista bűnözőket, és komolyan késleltetik azokat a tolvajokat, akiknek sikerül bejutniuk az autójába. Ha egy tolvaj beindítja az autóját, és megpróbál elhajtani, nem lesz képes manőverezni az autóval, így értelmetlenné válik a lopási kísérlet.

Kormánykerék fékzár

Ahol: Horgok az autó fékje és a kormány alja mögött
Átlag ár: 30–50 GBP

Ez az eszköz lényegében egy fém kampós bot, amely megakadályozza, hogy a tolvajok vezessék az autót, ha bejutottak. Erősek és nagyon nehezen távolíthatók el rövid időn belül.

Univerzális kerékzár

Ahol: Az autó első kerekére
Átlag ár: 30–60 GBP

Noha az autóját lefoglaltnak tűnheti, és a szomszédok meglepett pillantásaira is késztetheti, az autó egyik első kerekére szerelt univerzális kerékzár nagyszerű vizuális elrettentő eszköz, amely minden leendő tolvajnak fejfájást okoz. Ez azonban késlelteti a napi ingázást, így talán ez az eszköz a legjobb az úttesten lévő autóhoz, amelyet ritkán visz ki egy körre.

GPS kereső

Ahol: Az autó belsejében elrejtve, lehetőleg nehezen megközelíthető helyen
Átlag ár: 45–150 GBP

Ez az eszköz valóban az autó ellopása utáni használatra való, és már mozgásban van. A legtöbb nyomkövető a piacon tíz méteres pontossággal meg tudja adni autója helyét, ami segít tájékoztatni a hatóságokat, és remélhetőleg visszaszerezni az autót, mielőtt az megsérül, lecsupaszodik vagy egyszerűen eltűnik.

Levehető biztonsági oszlop

Ahol: Az úttest végén
Átlag ár: 40–80 GBP

Ezek a berendezések hasznos elrettentő eszközt jelentenek, ha keskeny felhajtón parkol. Kicsit több lábmunkát igényel, mint más biztonsági megoldások, azonban ezeket biztonságosan kell rögzíteni az úttest betonjához. Felszerelve az oszlop megakadályozza, hogy a járműbe bejutott tolvajok tolatjanak ki a felhajtóról, és az oszlop a padlóra hajtható, mielőtt elindulna.

Biztonsági ablak maratása

Ahol: Az autó ablakain
Átlag ár: 20 font

Ez abból áll, hogy a jármű összes ablakát láthatóan bevésik a Nemzetközi Biztonsági Nyilvántartás (ISR) logójával és a jármű egyedi kódjával. Jó vizuális elrettentő eszköz, és növeli annak esélyét, hogy autóját észrevegyék és visszahozzák, ha ellopják.

Lopásgátló kuplungpedálzár

Ahol: Az autó tengelykapcsolója vagy gázpedálja alatt
Átlag ár: 12–25 GBP

Ez egy kis fém állvány, amely az autó kuplung- vagy gázpedálja alatt helyezkedik el, és a helyén rögzül, ami azt jelenti, hogy a pedálok nem használhatók. Ez használhatatlanná teszi az autót a pedálzár eltávolítása nélkül, ami kulcsok nélkül nem egyszerű. A kormányzárral ellentétben azonban nem igazán látszik, így nem ugyanaz az elrettentő tényező.

Olvass tovább:
hasonló hozzászólások

Leave a Reply