Befolyásolta-e a Porsche mérnöki öröksége a jelenlegi Volkswagen termékcsaládot?

1
Befolyásolta-e a Porsche mérnöki öröksége a jelenlegi Volkswagen termékcsaládot?

Tagadhatatlan, hogy a Volkswagennek erős kultusza van az áhítatos tulajdonosoknak. Ha Ön nem ebbe a csoportba tartozik, nagy eséllyel úgy gondolja a Volkswagent, mint egy olyan márkát, amely praktikus, megbízható és nos, talán egy kicsit unalmas. De ha véletlenül azt is tudja, hogy a Volkswagen a Porsche anyavállalata – ez a legendás jelvény, amely mindenről, csak nem unalmasról ismert, akkor talán elgondolkodott azon, vajon a legendás Porsche mérnöki örökség valamilyen módon kidörzsölte-e a termékcsaládot?

Mivel mind a Volkswagen, mind a Porsche eredetét Ferdinand Porschének köszönheti, feltételezhető, hogy a színfalak mögött egy családi befolyás valószínűsíthető, amely a Porsche varázslat egy részét beleönti egy járműbe, még a Volkswagen Jetta haszonelvű hírnevét is figyelembe véve. És ha közelebbről megnézi, erős bizonyíték van arra, hogy a Porsche mérnöki öröksége befolyásolja a Volkswagen termékcsaládját.

Vegyük például a Porsche 911-et. Ez az ikonikus sportautó az 1960-as években jelent meg, és azóta is finomították és továbbfejlesztették. A Porsche mérnöki DNS elemeit láthatja a Volkswagen termékcsaládban a teljesítményorientált Golf R, GTI és igen – még a Jetta GLI modelleknél is. A praktikusabb alapmodellek felfűtött változatai turbófeltöltős motorjukkal és sporthangolású felfüggesztésükkel ütik meg a fejüket, akárcsak Porsche unokatestvérük.

De ebben a háttértörténetben több is van, mint csak a sebesség és az agilis kezelés. A Porsche mérnöki örökségén túlmutató hírnévnek egy másik tényezője a gyártási minőség és a részletekre való odafigyelés, amelyről a Porsche ismert, olyan elemek, amelyek a Volkswagen magasabb vonalú modelljeiben, például az Atlas SUV-ban is megtalálhatók. A fényűző utazás tele van olyan funkciókkal, amelyek javítják a vezetőt. és az utasok kényelmét, valamint a fejlett technológiát, így sokkal drágább járműnek érzi magát – nem is beszélve arról, hogy a Porsche luxus SUV-jai ismert története során bizonyos alkatrészeket megosztanak a Volkswagen SUV-kkal. Nyilvánvaló, hogy a Porsche részletekre való odafigyelése a Volkswagen tervezőcsapatára is rántott.

Ne feledkezzünk meg a Porsche Panameráról sem. Ez az elegáns és kifinomult szedán sportos stílusával és fényűző belső terével nagy hatást gyakorolt ​​a Volkswagen Arteonra, és a kapcsolat már csak a két modell sziluettjének gyors pillantásából is egyértelmű. Lehet, hogy az Arteon nem rendelkezik olyan mértékű erővel és teljesítménnyel, mint a Panamera, de nyilvánvaló, hogy a Porsche tervezési filozófiája szerepet játszott ennek a karcsú és stílusos Volkswagennek a kialakításában.

Ha visszamegyünk mindkét modell történetébe, az összefüggés vitathatatlanul még világosabb. A korai Porsche 911-esek hátsó részének ívelt vonalai egyértelműen hasonlítanak az egyre szerényebb Volkswagen Beetle hátuljához. És a 60-as évek Volkswagen Karmann Ghia sportkupéi és kabriói is mutatnak némi hasonlóságot a korábbi Porsche modellekkel, például a Speedsterrel.

Tehát amikor legközelebb az autópályán cirkál Volkswagenjével, vagy akár csodálattal, akár megvetéssel néz valaki másra, szánjon egy percet arra, hogy értékelje a Porsche mérnöki örökségének hatását. A Volkswagen Golf, a Jetta vagy az Atlas még mindig profitál abból a teljesítményből, hatékonyságból és felépítési minőségből, amely a Porschét legendás névvé tette az autóiparban. Akár úgy is gondolhatnánk a Volkswagenre, mint egy megfizethető belépési pontra a német autóipari misztikumba – és bizonyos tekintetben a belépő szint és a sor teteje közötti szakadék nem olyan széles, mint gondolná.

A szerzőről

Bill Hayward

Bill Hayward író, marketingszakember és autórajongó, az AutoNewsblaster szerkesztője és kiadója. Eredetileg Washington DC Maryland külvárosában született, jelenleg Pennsylvania déli részén él. Kapcsolatfelvétel: [email protected] vagy 717-968-0883.

hasonló hozzászólások

Leave a Reply