Az autóipari ellátási lánc válsága a kuncogóknak: csalólap a tudatlan Ford Maverick-tulajdonosoknak

0
Az autóipari ellátási lánc válsága a kuncogóknak: csalólap a tudatlan Ford Maverick-tulajdonosoknak
A megfoghatatlan Ford Maverick hibrid.

Nem is olyan régen, az autóipari ellátási lánc válsága előtt nem tudtuk, milyen jól állunk. Csupán a legközelebbi autókereskedőhöz fordulhatunk, és arra számíthatunk, hogy a kereskedő által értékesített autógyártó jelenlegi kínálatában gyakorlatilag bármelyik modellhez találunk tényleges készletet, számos opciós csomag közül választhatunk.

És még ha nem is találtuk meg a telken azt, amit kerestünk, legalább egyedi rendelést adhatunk a pontosan a kívánt kivitelhez, és várhatóan négy-hat héten belül szállítjuk.

De aztán megtörtént a Covid-19. És az ebből következő globális gyárbezárások vagy lassulások megtörténtek. És megtörtént a chiphiány. És az összes eseménysorozat megtörtént, ami az autóipari ellátási lánc válságához vezetett, amelynek még mindig a közepén vagyunk.

Az autóipari ellátási lánc válságának egyik mellékhatása, hogy néhányan többet tanulunk az autóipari megrendelések teljesítésének, valamint a termelésirányítási folyamatok és eljárások zsargonjáról és működési apróságairól, mint azt valaha is szerettük volna, vagy azt vártuk volna.

Vegyünk például engem. 2022. szeptember 17-én leadtam a rendelésem egy 2023-as Ford Maverick XL hibrid teherautóra. A mai napon, 2023. február 11-én – közel öt hónappal később – láthatóan még meg kell nézni a rendelésemet a gyárban. Nem adták ki a VIN-t – ez a mérföldkő, amelynél egészen biztos lehet abban, hogy a megrendelt járművet valóban ütemezték a gyártásra és megépítik.

A Ford Maverick esetében a rendelések ütemezésével kapcsolatos végtelen várakozás létrehozta a Mavericks – különösen a hibrid Mavericks – leendő tulajdonosaiból álló kis szubkultúrát, akik sajnálkozva beszélnek a Ford elhúzódó és bizánci gyártásirányításának és ütemezésének minden részletéről. folyamatot, miközben arra várnak, hogy a járművek soha meg ne épüljenek.

Például a Ford Maverick Truck Club fórum kiterjedt szálakat tartalmaz erről A Ford járműrendelési és ütemezési folyamatavalamint több ezer tag bejegyzései a folyamat különböző szakaszaiban, megosztva tapasztalataikat és információkat cserélve arról, hogy mi történik a rendeléseikkel.

Egy másik példa, a Mavericks – és más olyan modellek, amelyekre a Ford nehezen tud lépést tartani a kereslettel, mint például a Broncos és az F-150 Lightnings – megrendeléseire váró fogyasztók sokasága Tim Bartzot, más néven Ford Video Guyt is inspirálta. A Long McArthur Ford internetes értékesítési menedzsere (Salina, KS), hogy a legtöbb tartalmát szentelje podcast és YouTube csatorna a témához.

Nagyjából hetente Bartz néha több mint két órát áldoz arra, hogy megválaszolja a közönség tagjainak kérdéseit, akik megpróbálják megérteni, mi történik a régóta halogatott Ford-megrendeléseikkel – többnyire Maverickekkel.

Vegyük a következő kérdést, amelyet Bartz műsorvezetőtársa olvasott fel az e heti kiadás során: „RG szerint ez egy 9/20/22-i rendelés [which, by the way, was only four days after Ford opened the order window for the 2023 Maverick]így előfordulhat, hogy soha nem készül el.”

Bartz így válaszolt: „Ó, igen. És tudom, hogy szeretnél bekerülni egy Maverick-be, így lehet, hogy jobban jársz, ha megvárod, hátha elérhető lesz [at a dealer due, for example, to a customer opting to not take delivery of an ordered vehicle that has actually arrived].”

Úgy tűnik, a quixotic küldetésben, hogy Ford Mavericket rendeljen, ha szundikál, akkor veszít, ha négy nappal a rendelési ablakba túl későn érkezik.

Ha Ön is azok közé a szerencsétlen lelkek közé tartozik, mint én, aki arra vár, és azon töpreng, hogy az Ön által megrendelt jármű egyszarvúja valaha is gőzből fémlemezzé válik, íme néhány, látszólag Ford-specifikus kifejezés, amelyet érdemes tudni.

Kiosztás: Az egyes Ford-márkakereskedők által heti jelentésben kapott szám az egyes modellekhez tartozó járművekről, amelyeket a Ford az adott márkakereskedő számára ütemez a gyártásra, egyedi vásárlói vagy kereskedői készletrendelések teljesítésére. Úgy tűnik, nem minden Ford márkakereskedő egyforma, amikor a kiosztásokról van szó, amelyeket a múltbeli értékesítési előzmények alapján osztanak ki. Teljesen elképzelhető például, hogy egy kis kereskedő egy kis piacon NEM kaphat allokációt olyan modellekre, mint a Maverick és a Bronco, amelyek szűkösen állnak rendelkezésre.

Kényszer: Százalékos érték, amely azt jelzi, hogy egy adott modellhez tartozó járművek rendelési sorban mekkora hányada építhető meg bizonyos jellemzőkkel. Például Bartz szerint a hibrid Maverick jelenlegi korlátja, szemben a teljesen gázüzemű Eco-Boost modellekkel, 35%, ami azt jelenti, hogy a Ford úgy gondolja, hogy a 2023-as modellnek csak 35%-át képesek felszerelni. Maverickeket gyártanak majd a hibrid hajtáslánccal – a többinek 100%-ban belső égésűnek kell lennie.

Bartz és a rendelésemet leadó kereskedőnél dolgozó értékesítési képviselőm szerint az egyéb korlátozások közé tartoznak a kiegészítők, például a tonneau huzatok vagy a behajtható ágybetétek. Sok Ford márkakereskedő láthatóan azt tanácsolja az ügyfeleknek, hogy a lehető legkevesebb gyári tartozékot rendeljék meg, hogy meggyorsítsák a megrendelést, vagy akár növeljék annak esélyét, hogy járműveiket egyáltalán gyártsák.

Előnézet: Az az eset, amikor a vevő megrendelését a gyárban kinyitják, és megvizsgálják, hogy lehetséges-e bekerülni a gyártási ütemtervbe. Ha folyamatban lévő rendelése van a Fordnál, a kereskedő meg tudja mondani, hogy a megrendelés előnézete megtörtént-e, ami jól jelzi, hogy a rendelése legalább némi mozgást mutatott a sorban.

Elsőbbségi kód: Egy számérték, amelyet a rendelési lap kitöltésével találhat meg, amelyet Ford márkakereskedője a rendelés leadása után ad meg. Az olyan hétköznapi fogyasztók számára, mint mi, nem mondjuk a flottavásárlókkal, az elsőbbségi kódnak 10 és 19 között kell lennie, amikor először rendel, az alacsonyabb számok pedig jobbak. Az enyém sajnos 19 évesen kezdődött, úgyhogy azt hiszem, elég kicsi az esélyem, hogy megkapjam a teherautómat.

USOB: A „nem ütemezett rendelési bank” mozaikszó, amely a kereskedőktől kapott, de még nem felülvizsgált, VIN-nel ellátott és gyártásra ütemezett megrendelések halmazát jelenti.

Szóval, most, hogy ismeri ezeket a kifejezéseket, amelyeket a keresett, de szűkös Ford-járművek frusztrált tulajdonosai ismertek meg az autóipari ellátási lánc jelenlegi válsága során, felépítettnek és felvilágosultnak érzi magát?

Én sem.

Bárcsak ne kellene ismernem őket. Furcsa helyzetben vagyunk, amelyet gyakorlatilag elképzelhetetlen lett volna, mielőtt a Covid és gazdasági következményei leszálltak volna a világra, egy furcsa, új disztópikus világban, ahol azok az emberek, akik autót akarnak, és megvannak az eszközeik és vágyuk, nem tudják megszerezni. , vagy legalábbis nem az általuk választott autókat.

Szinte eszébe jutnak azok a történetek, amelyek közül néhányan elég idősek ahhoz, hogy emlékezzenek a régi Szovjetunióra, a parancsnoki és irányítási gazdasági rendszer hatékonyságának hiányaival, amelyek hosszú sorokhoz vezetnek az alapvető szükségletekért, például a WC-papírért.

Ó várj. Ez történt 2020-ban is.

Ezúttal azonban nem a kommunizmus Vörös Veszélye a hibás, bár minden bizonnyal meg lehetne állapítani, hogy más megkérdőjelezhető gazdaság- és iparpolitika, mint például az alapvető áruk nemzetközi forrásaira való túlzott támaszkodás, mint például a mikroprocesszor chipek, vannak hibás.

Reméljük, hogy ez a válság hamarosan megoldódik, mielőtt azok az emberek, mint én, akik azt hiszik, hogy a Maverick hibrid a Ford egyik legzseniálisabb ötlete volt az elmúlt évtizedekben, egyszerűen elkeserednek a várakozás miatt, és inkább úgy döntenek, hogy lecsapnak még néhány ezret, feláldozva a gazdasági és környezeti előnyöket. egy hibrid, és elégedjünk meg egy kompakt teherautóval, amelyet megérinthetünk, és beleülhetünk a fenekünkbe, mint egy Hyundai Santa Cruz.

hasonló hozzászólások

Leave a Reply