A Mercedes-Benz Vision EQXX 1202 km-t regisztrál egyetlen töltéssel – Mercedes Benz Blog

1
A Mercedes-Benz Vision EQXX 1202 km-t regisztrál egyetlen töltéssel – Mercedes Benz Blog

A német luxusautó-gyártó, a Mercedes-Benz Vision EQXX elektromos szedánja megdöntötte saját hatékonysági rekordját a valós vezetésben, és egyetlen akkumulátortöltéssel ismét átlépte az 1000 km-t.

A Stuttgartból Cassisba (Franciaország) tartó első rekordot döntő autóút után a prototípus jármű egyetlen töltéssel 1202 kilométert futott Stuttgarttól Silverstone-ig (Egyesült Királyság).

A járművet a Forma-1 és a Formula E szakértői köszöntötték, akik segítettek a fejlett hajtáslánc fejlesztésében. A Vision EQXX ezután Silverstone-ba utazott, ahol Nyck de Vries különleges vendégpilóta fogadta. A Mercedes-EQ Formula E csapatában versenyző holland az ikonikus brit versenypályán vitte a járművet, 140 km/órás maximális sebességgel. 11 kört teljesített, az utolsó töltést felhasználva a boxutcában. Az út során a vállalat azt állítja, hogy a Vision EQXX kihasználta innovatív hőkezelési rendszerét, és 8,3 kWh/100 km átlagfogyasztást ért el a nagy forgalom és a nyári hőmérséklet mellett.

Markus Schafer, a Mercedes-Benz csoport igazgatótanácsának tagja, fejlesztésért és beszerzésért felelős műszaki igazgatója elmondta: „Az út folytatódik – még tovább, még hatékonyabban! A Vision EQXX ismét bebizonyította, hogy könnyedén megtesz több mint 1000 km-t egyetlen akkumulátortöltéssel, ezúttal egészen más, valós körülmények között. Mivel a Mercedes-Benz arra törekszik, hogy 2030-ra teljesen elektromos legyen, ahol a piaci feltételek lehetővé teszik, ezért fontos, hogy megmutassuk a világnak, mit lehet elérni valós értelemben a csúcstechnológia, a csapatmunka és az elszántság kombinációjával.”

Fotó: Youtube/Printscreen

Az OEM szerint a fő kihívást ezen az úton a 30 Celsius fokig terjedő nyári hőmérséklet jelentette, amely párosul a Stuttgart környékén és Anglia délkeleti részén megnövekedett forgalomsűrűséggel.

A Mercedes-Benz az elektromos meghajtóegység kivételes hatékonyságára összpontosított, ami minimális hulladékhőtermeléshez vezetett. Ez segít abban, hogy a hőkezelő rendszer rendkívül kicsi és könnyű legyen. A redőnyök, a hűtőfolyadék-szelepek és a szivattyúk gondosan megtervezett kölcsönhatása biztosította, hogy az elektromos hajtóegység a leghatékonyabb hőmérséklet-egyensúlyt minimális energiaköltség mellett fenntartsa. Ez magában foglalja az innovatív légáramlás-szabályozás és a jármű padlójába szerelt hűtőlemez kombinációját, amely lehetővé teszi, hogy kihasználja a Vision EQXX alsó oldalán áramló levegő előnyeit. Ez a leghatékonyabb módja az elektromos meghajtóegység normál körülmények között történő hűtésének aerodinamikailag leghatékonyabbnak, ami körülbelül 2 százalékos hatótávolságot tesz lehetővé a legaerodinamikusabb üzemmódban.

Másrészt a magas környezeti hőmérséklet és a stop-and-go autópálya-forgalom szükségessé tette az elektromos hajtáslánc és az utastér hűtését. Az igény szerinti hűtőrendszer azonban mindent a maga erejéből vett, anélkül, hogy jelentős mértékben befolyásolta volna a hatótávolságot. A Vision EQXX többforrású hőszivattyúja rendkívül hatékonynak bizonyult a kabin hőmérsékletének hűvös tartásában a meleg nyári időben. Az utat 14 óra 30 perc vezetési idő alatt teljesítették. Ezalatt a légkondicionáló valamivel több mint nyolc órán át működött, de minimális negatív hatással volt a teljes energiafogyasztásra.

Egy rövid feltöltést követően a Vision EQXX folytatta útját a HPP 33 km-re lévő Brixworth-i főhadiszállása felé, ahol egy éjszakai megállásra, felfrissülésre és teljes feltöltődésre készült a következő hétvégi kirándulásra, a Goodwood Festival of Speed-re. A történelmi motorsportok neves ünnepén a múlt jelen és jövő Mercedes ikonjai mellett a Vision EQXX is sorra kerül a híres hegymászón.

A Mercedes-Benz szerint a Vision EQXX két sikeres, több mint 1000 kilométeres közúti utazással igazolta a valaha épített leghatékonyabb Mercedesnek nevezett Mercedest. A vállalat azt állítja, hogy folytatódik a munka számos Vision EQXX technológia fejlesztésén, amelyeket a jövőbeni sorozatgyártású járművekben alkalmaznak.

hasonló hozzászólások

Leave a Reply