A Mercedes-Benz elsőként részesült a CATL akkumulátor üzemből Magyarországon – Mercedes Benz Blog

2
A Mercedes-Benz elsőként részesült a CATL akkumulátor üzemből Magyarországon – Mercedes Benz Blog

A kínai akkumulátor-óriás, a CATL Debrecent, Magyarország második legnagyobb városát választotta egy 100 GWh-s gigagyár telephelyéül, amely közvetlenül az elektromos járműveket (EV-ket) gyártó autógyártóknak szállít akkumulátorokat Európa-szerte, a Mercedes-Benztől kezdve.

Az üzem része lesz a CATL regionális, fenntartható ellátási lánc iránti elkötelezettségének, ahelyett, hogy akkumulátorokat szállítana a kínai gyáraiból. Ez a CATL második telephelye Európában, miután bejelentette, hogy a németországi Erfurtban gigagyárat létesít, és 2022-ben nyílik meg. Az akkumulátorgyártó 7,34 milliárd eurót (7,46 milliárd dollárt) fektetett be európai akkumulátorellátási tevékenységébe.

A Mercedes-Benz lesz a CATL első és legnagyobb vásárlója a debreceni gigagyárban, megerősítve, hogy a gyártott akkumulátorok ellátási szempontból CO2-semlegesek lesznek.

Helyi ellátás

A közelgő EU-jogszabályok nagy hangsúlyt fektetnek az akkumulátorokhoz használt helyi eredetű anyagokra, valamint arra, hogy a késztermék újrahasznosítható legyen. A CATL bejelentette, hogy megvizsgálja az akkumulátoranyagok európai beszerzését.

A kelet-magyarországi, a román határtól nem messze fekvő üzem elhelyezése a lehető legtöbb európai ügyfelet kívánja kiszolgálni. A CATL közölte, hogy a BMW-t, a Stellantist és a Volkswagent is az üzemből kívánja szállítani.

A telephely energiaellátása érdekében a CATL elkötelezte magát a megújuló energia felhasználása mellett, és vizsgálja a helyi napenergia életképességét. Debrecenben az átlagosnál több a napsütéses órák száma évente, mint Budapesten (2043 vs 1988), és idén június 30-án letették az első követ egy nagy naperőműhöz.

A Mercedes-Benz szóvivője azt mondta az Automotive Logisticsnak: „Összhangban az Ambition2039-vel [environmental initiative], a CATL által Magyarországon termelt sejtek CO2 semlegesen fognak termelni. A legújabb Mercedes-Benz modellek CO2-semleges akkumulátorcella-gyártását először a Dekra és az SGS külső cégek auditálták és tanúsították.”

A gyár jelenleg a testület jóváhagyására vár, mielőtt a kiválasztott zöldmezős területen megtörik a talajt.

hasonló hozzászólások

Leave a Reply