A Ford most dobott piacra egy hibrid kisbuszt, de az Egyesült Államokban nem kaphatja meg

2
A Ford most dobott piacra egy hibrid kisbuszt, de az Egyesült Államokban nem kaphatja meg
Fotó: Ford Media Center.

Igen, a Ford „sporttevékenységi járműnek” nevezi, ezzel a kategóriával találkozunk, amikor megvizsgáljuk, hogyan forgalmazzák az autókat Európában. De ha úgy néz ki, szaga és úgy vezet, mint egy kisbusz, akkor képzeld el: az új Ford S-MAX Hybrid pont ilyen – egy csipogó hibrid kisbusz.

Az új, hétszemélyes jármű a Ford 2006 óta forgalmazott kisbusz, S-MAX első elektromos változata. 2,5 literes benzinmotorral és 1,1 kilowattórás lítium-ion akkumulátorral büszkélkedhet. Az elektromos motor és az üzemanyag-hatékonyság mindössze 6,4 liter elégetett 100 megtett kilométerenként (ez körülbelül 37 mpg-nek felel meg) a Ford of Europe sajtóközleménye.

Ha azonban ez az új hibrid kisbusz érdekli Önt, és az Egyesült Államokban él, akkor nincs szerencséje. A csak ebben a hónapban bejelentett S-MAX Hybrid nem kerül forgalomba a tó bal oldalán.

De miért nem?

Igaz, a kisteherautók egy olyan járműkategória, amely az Egyesült Államokban kegyvesztetté vált, ahol a piac jelenleg a crossovereket, a SUV-okat és a teherautókat részesíti előnyben. Ezért van az, hogy az Egyesült Államokban jelenleg forgalomba hozott egyterű modellek száma a USA Today szerintmindössze ötre esett vissza: a Chrysler Pacifica, a Dodge Grand Caravan, a Honda Odyssey, a Kia Sedona és a Toyota Sienna.

A Kia Sedona kivételével ezek a modellek hibridként is kaphatók, amely immár az egyetlen hajtáslánc-konfiguráció a Toyota Sienna számára.

Ennek az öt modellnek a folyamatos létezése – még akkor is, ha folyamatosan spekulálnak arról, hogy még több modellt szűntenek meg – azt jelzi, hogy a kisbuszos járművek formátumának továbbra is van követői az Egyesült Államokban, bár kicsivel.

Good Car A Bad Car csak erről számol be 272 052 új egyterűt adtak el 2020-ban az amerikai piacon, ami mindössze 1,9 százalékát teszi ki a teljes amerikai autóipari értékesítés 14 665 787 darab tavaly.

Tehát nem – a kisbusz már messze van a népszerű járműkategóriától.

De ha családja van, és gyakran kell sok holmit cipelnie, esetleg van egy-két kisállat, akkor nehéz felülmúlni azt a helyet, a hasznosságot és a rugalmasságot, amit egy kisbusz kínálhat. Ez egy olyan járműformátum, amely a családi autók kényelmét és vezethetőségét ötvözi a teherautó vontatási képességével, valamint a háromsoros ülések által kínált hatalmas terekkel az utasok számára.

Egy házaspár kutyával ül egy Ford S-MAX hibrid kisbusz hátulján, lehajtott hátsó ülésekkel, bemutatva egy kisbusz hasznosságát.
Fotó: Ford Media Center.

Tapasztalatból beszélek, 12 éve van egy Ford Windstar.

Ugyanebből a személyes tapasztalatból azonban teljesen megértem, hogy miért lehetnek ezek az erősségek a kisbusz-kategória korlátai is. Ez egy olyan jármű, amelynek sok ember számára van értelme, amikor egy bizonyos életszakaszban vannak.

Ám amint egy család eléri azt a pontot, ahol a gyerekek már idősebbek, kevésbé kell telekocsizni az ifjúsági sportokhoz, kevesebb az érdeklődés a teljes családi kirándulások iránt, és általában kevesebb a külvárosi életstílus egyéb jellemzőiből, amelyekhez ezek a járművek kiválóan illeszkednek, nos, a kisbuszok kezdenek kevésbé értelmesek lenni – ugyanúgy megszűntek számomra.

Ez a benne rejlő életszakasz-korlátozó például kevésbé tűnik valószínűnek, hogy egy kisbuszra cserélni készülő tulajdonos egy másik egyterűre cserélje azt.

Mindazonáltal az évi közel 300 000 eladást kínáló piacon nincs mit gúnyolni, igaz? Az eladás az eladás az eladás.

Tehát miért nem akar a Ford egy darabot az Egyesült Államok hibrid kisbuszpiacából?

Lehetséges, hogy végeredményben egyszerű márkaérték kérdése, amelyet a versengő egyterű modellek az évek során megkerestek. A Dodge gyakorlatilag úttörő szerepet töltött be a kategóriában a Caravannal, ami valószínűleg megmagyarázza, hogy a Grand Caravan (a Stellantis családhoz tartozó unokatestvérével, a Chrysler Pacificával együtt) miért az egyike a kevés megmaradt modellnek. A Honda Odyssey – az évelő Consumer Reports kedvence – nagy hírnévnek örvend a minőség és a tartósság terén. A Toyota-tulajdonosok heves márkahűsége pedig kétségtelenül hozzájárul a Sienna kitartásához.

Míg a Ford jól futott a Windstarral, majd később a Freestarral, a minibusz kínálata mindig némileg futott volt a Dodge Caravanhoz képest. A Ford pedig 2007 után az Egyesült Államokban teljesen kilépett a kisbusz-szegmensből.

Mégis bemutatnak egy hibrid kisteherautót az S-MAX Hybriddel Európában. Mennyire lehet nehéz egy amerikai verziót is elérhetővé tenni?

Különös üzleti döntés, de összhangban van azzal is, hogy a Ford – a Mustang kivételével – eddig legalábbis a teherautókkal, terepjárókkal és crossoverekkel – és semmi mással – all-in ment az amerikai piacon.

A járműformátumok preferálása természetesen mindig generációs. Ahogy egy generáció felnőtté válik, hajlamosak elkerülni azt, amit a szüleik vezettek. A kombik kiestek a divatból, ahogy a baby boom korúak felnőttek, és családot alapítottak – és mikrobuszokat vásároltak. Aztán a Generation X és a Millennials kerülte a kisbuszokat, és itt vagyunk. Most azonban a kocsik kissé elegánsak az autók szerelmesei körében.

Így talán még várat magára a kisautók újjáéledése. Az Egyesült Államokban azonban egyelőre úgy tűnik, hogy a Ford álláspontja a következő: „Nincs hibrid kisautó neked!”

A szerzőről

Bill Hayward

Bill Hayward író, marketingszakember és autórajongó, az AutoNewsblaster szerkesztője és kiadója. Eredetileg Washington DC Maryland külvárosában született, jelenleg Pennsylvania déli részén él. Kapcsolatfelvétel: [email protected] vagy 717-968-0883.

hasonló hozzászólások

Leave a Reply